Kiteboarding i Sverige

Kiteboarding har inte funnits länge i Sverige jämfört med många andra sporter, men på vissa håll i landet, till exempel Stockholm, har sporten snabbt blivit etablerad, och utövas i organiserad form. Denna etablering började kring millennieskiftet, det vill säga runt år 1999 och år 2000. Innan det nya millenniet kunde man räkna antalet utövare av kiteboardning i Sverige på fingrarna, men därefter började sporten växa snabbt.

Redan år 2002 hölls till exempel de första svenska mästerskapen, även om de vid den tidpunkten fortfarande var inofficiella, eftersom det inte fanns något förbund för sporten i Sverige. Vid dessa mästerskap närvarade även internationella kiteboardåkare som Robby Naish, Julie Prochaska och Chris Gilbert, som visade upp sina konster och promotade sporten i Sverige. Sannolikt inspirerades många att prova kiteboardning tack vare dem.

Trots att allt fler utövare av sporten alltså började spridas i Sverige dröjde det hela 10 år efter de första mästerskapen innan ett förbund för kiteboardning bildades i Sverige. Det skedde i september 2012, och numera regleras alltså sporten av Svenska kiteförbundet. Tidigare hade olika lokala klubbar skött sin egen verksamhet, och mer eller mindre framgångsrikt förhandlat med myndigheter och markägare för att kunna utöva sin sport. Svenska kiteförbundet arbetar med att skapa ett nätverk för alla dessa klubbar, och med att höja kompetensnivån inom sporten genom att stödja utbildningar i kiteboarding.kite-1378443_960_720

Något som Sverige kan erbjuda utövarna av sporten, som inte går att få i de flesta andra länder där sporten är populär, är så kallad snowkite, då man alltså kitesurfar på snö. I de svenska fjällen finns nästintill perfekta förutsättningar för denna förgrening av sporten, och även på mindre svenska berg, som Sälen, kan man uppleva snowkiteåkning. Faktum är att det i Sälen, Åre, Grövelsjön, Riksgränsen och flera andra fjällområden finns skolverksamhet i snowkite, och återkommande årliga evenemang i sporten.

En anledning till att många kan vara tveksamma initialt att prova sporten är att det krävs en rejäl investering för att köpa all utrustning som behövs. Om du trots allt har inspirerats att försöka dig på kiteboarding eller snowkite, kan du ta ett snabblån på Snabbfinans.se om du skulle behöva ett extra tillskott i kassan inför inköpet av bräda, sele och drake.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *