Olika drakmodeller

När det gäller vilken drake man ska välja finns det nästan oändligt många parametrar man bör ha i åtanke. Bara att välja rätt storlek på draken kan vara tillräckligt svårt, då man bör väga vindförhållandena på ens hemort mot ens egen vikt och en rad andra faktorer. Utöver storlek måste man också välja rätt modell, och det finns framförallt två olika drakmodeller att välja mellan: tube och foil.

Tube-modellen kallas också LEI, efter engelskans Leading Edge Inflatable. Tube-drakarna är konstruerade av uppblåsbara tuber, som kallas ”struttar” efter det engelska ordet strut, som betyder ”stag”. Tube-draken är den vanligaste modellen överlag inom kiteboarding, eftersom den är avsevärt billigare att tillverka. Tube-draken är också särskilt lämpad för kiteboarding på vatten, eftersom de uppblåsbara tuberna gör att den flyter på vattnet.

Foil-drakarna dominerar dock helt inom en specifik gren av kiteboarding, nämligen kiteracing. Kiteracing kan kort beskrivas som banracing med drakar, och foil-drakarna har blivit vanligast inom denna gren för att de är överlägsna tube-drakarna när det gäller att ta höjd och skapa skenbar vind. Foil-drakarna är också mer mångsidiga är tube-drakarna, då deras kraft gör att de inte bara kan användas till kiteboarding på vatten, utan också exempelvis snowkiting. Till skillnad från tube-drakar har foil-drakar inga uppblåsbara delar. Istället består en foil-drake av dubbla lager tyg, som har insydda kanaler. Dessa kanaler fylls med luft när man flyger med draken och vinden drar genom den. De kan liknas vid fallskärmar på det sättet.800px-lei-kite

Det som alla drakmodeller har gemensamt är dock att de är dyra. Förutom att det kostar mycket pengar att köpa en drake, måste dessutom de flesta som utövar kiteboarding äga flera olika drakar, som passar för olika väderförhållanden. Det är med andra ord en mycket kostsam sport att ge sig in i. Om du trots det är fast besluten att prova på kiteboarding, kan det vara en bra idé att se över din ekonomi. Zensum, som är en privat lånerådgivare, kan hjälpa dig med det. Zensum kan bland annat hjälpa genom att omförhandla dina lån till bättre villkor, så att du kan få pengar över att lägga på drakar, istället för på räntor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *