Köpa kiteboard – Så ska du tänka

Har du äntligen tagit den där kursen i kiteboarding och ska nu köpa dig din egen? Grymt! Då finns det en hel del saker som kan vara bra för dig att tänka på.

Att köpa en kiteboard är inte det allra lättaste och som nybörjare kan det vara extra svårt att veta vilken typ av kiteboard som man bör använda sig av. Ett bra knep för att hitta en grund är att försöka fundera över vad det är för typ av surfare du vill bli. Man kan på ett sätt säga att man kan dela upp kitesurfare i två olika typer av kategorier. Det finns en grupp som är fokuserad på det som kallas för free riding, och en som gillar freestyle. Free ride passar bäst för den som vill kunna åka i lugn och ro, njuta av naturen och kanske bara glida fram. Är det däremot spänning, höga hopp och tricks som lockar dig så är freestyle den kategori som du tillhör.

Finansiering

Innan du köper en kiteboard eller ens kollar på annonser eller företag så behöver du se till att du har råd med själv inköpet. Det är inte bara din kite som ska köpas in, utan du behöver även se till att ha en våtdräkt och ett sele. Om du vill köpa begagnat kan du med största sannolikhet hitta ett fullt utrustat paket för cirka 10.000 kronor. Köper du nytt får du räkna med ett flertal tusenlappar mer. Fundera på om du vill spara ihop pengarna själv eller om du vill använda dig av ett lån eller avbetalningsplan. Kom ihåg att det är viktigt att du alltid betalar tillbaka lånet. Företag kan med fördel använda sig av inkassoföretag om du inte betalar i tid.

Valet av kiteboard

När du börjar att titta på kiteboards kommer du snabbt att märka att det finns olika typer av boards och olika märken och tillverkare. Många tillverkare väljer att ha en specifik nisch. Antingen så lämpar sig deras kiteboards till freestyle eller till free riding. Egentligen är det inte speciellt stor skillnad mellan hur de är utformade och vilka funktioner de har, men genom att välja en som är anpassad efter just den stil som du har så kommer du troligtvis att bli nöjdare.

Välj rätt storlek

Alla kiteboards kommer inte i en och samma storlek och det är viktigt att du väljer en som passar dig och som du har möjlighet att hantera rätt. Är du nybörjare är det alltid bäst att välja en som är 11-13 m2. Hur stor din kite är ligger nämligen till grund för vilka vindstyrkor som den kommer att klara av. En liten kite brukar vara mellan 4-10 m2, en stor är alltid över 13 m2.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *