Utrustning för kiteboarding

Att börja med kiteboarding kan vara en dyr historia, då man initialt behöver köpa en hel del ny utrustning som kostar åtskilliga tusenlappar. Man får räkna med ett sammanlagt pris på mellan 15 000 och 20 000 kronor om man vill köpa utrustningen ny, och inte begagnad. De som är frälsta av sporten skulle dock säga att det är värt pengarna.

Det första man behöver är en drake. Det är draken som fångar vinden och drar surfaren framåt. Det är också den dyraste delen av utrustningen, då den vanligtvis kostar runt 10 000 kronor. De flesta kitesurfare äger dessutom flera drakar, eftersom drakens storlek måste anpassas inte bara efter surfarens vikt, utan också efter hur mycket det blåser. En större drake drar mer än en mindre drake, och ju mer det blåser, desto mindre drake ska man alltså ha, och tvärtom. Drakar finns i storlekar mellan 4 och 19 kvadratmeter, men i Sverige, där vindarna oftast inte är så starka, är det vanligast med storlekar mellan 12 och 17 kvadratmeter.1280px-Kite_for_kitesurfing_at_exmouth_devon_arp

Till draken behövs självklart också en bräda att stå på, och en sele som fäster surfaren vid draken. Även när man väljer bräda finns det flera faktorer att ta hänsyn till, men de viktigaste är längden och bredden, eftersom de avgör hur bra grepp man får och hur tidigt man planar.

Slutligen behövs också en våtdräkt. Förutom att den ska passa bra (vilket man kan få hjälp med på inköpsstället) bör man också fundera på tjockleken. Vilken som passar bäst beror på i vilket klimat man ska surfa (i Sverige eller på varmare breddgrader) och vilken årstid man ska surfa mest. Om man ska surfa i Sverige på vintern behöver man också komplettera våtdräkten med boots, handskar och huva.

Om man vill börja med kiteboarding, men kommer att ha svårt att ha råd med all denna utrustning, kan det vara en bra idé att leta igenom sina byrålådor och smyckeskrin hemma efter guldsmycken och guldklockor som man inte längre använder. På Guldbrev.se kan man nämligen sälja guld till bra pris, och få åtskilliga tusenlappar tillbaka som man istället kan använda för att exempelvis köpa en våtdräkt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *