Kitesurf kurser i Sverige

Antalet hängiva utövare av kitesurfing har vuxit lavinartat under senare år. Det är en rolig sport med både fart och fläkt. I Sverige kan man kitesurfa under en stor del av året, bortsett från de allra mörkaste vintermånaderna. Det viktigaste är att ha rätt utrustning och kläder som är anpassade till kalla vattentemperaturer. En kitesurf-utrustning består utav en sele, flera linor, en bräda och självaste kiten. Om man bara vill prova på sporten går det alldeles utmärkt att hyra utrusning för en dag. Innan man ger sig ut på vattnet bör man genomföra en grundkurs på land då det inte bara är att hoppa upp på brädan. Idag kan man boka in sig på en kitekurs på flera ställen runt om i landet, så tillvida man inte känner någon som kan lära en att surfa.

Vart kan man boka en kitesurf-kurs?

Det är inte bara inbitna surfare som dras till kitesurfing, utan det är också en sport som lockar kändisarna att ge sig ut på vattnet. Vem vet – man kanske stöter på en världskändis ute på vattnet! I Sverige är det den södra delen av landet som har de bästa förutsättningarna för utövning av sporten. På västkusten är det Varberg och Halmstad som dominerar och i båda städerna hittar man kurser och uthyrare utav surfutrustning. Apelviken i Varberg klassas som en utav Nordeuropas bästa surfstränder. Även östkusten har flera stränder dit många kitesurfare beger sig när vinden ligger rätt. Västra sidan av Öland och Gotland är bäst när det kommer till vindsäkerhet. I Haga Park på Öland anordnas kurser för dem som vill lära sig bemästra den så kallade draken. Är man några vänner som vill prova kitesurfing tillsammans kan man boka in en gruppkurs, men man kan även boka en personlig instruktör till sig själv.

Fördelarna med att kitesurfa

Det finns flera fördelar med att kitesurfa. Den allra största är att man får en allsidig träning av kroppen och att man bygger upp styrka i ben, bål och armar. Man är också ute i friska luften och det i sin tur ger ett D-vitamin-tillskott och ett stärkt immunförsvar. Det finns egentligen inga nackdelar med sporten. Eventuellt skulle det kunna vara den påverkan våtdräkter har om man lider av hudsjukdomar eller eksem. Den tajta dräkten kan ibland ge upphov till irriterad hud som i sin tur kan förvärra andra hudsjukdomar. En återfuktande hudkräm som ger ett förstärkt barriärskydd kan vara ett bra hjälpmedel mot skav och andra åkommor. Dock är det alltid bäst att rådgöra med specialistläkare om man har problem med huden. Nuförtiden finns det god hjälp att få så att man slipper lida i onödan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *