Bra svenska vatten för kiteboarding

Sverige är egentligen ett idealiskt ställe för kiteboarding, och det av flera anledningar. Dels har vi väldigt mycket kust, och dels så gör allemansrätten att man kan kitesurfa i princip var som helst. Självklart måste man ta hänsyn till natur- och fågelskyddsområden, privat mark och badstränder, men det finns ändå gott om ställen där man kan ge sig ut på vattnet. Har man långt till kusten så kan man till och med kitesurfa på flera av de större sjöarna, som Vättern, Vänern och Storsjön. Dock finns det platser som är särskilt bra för kiteboarding, så kallade ”spotar”, där förutsättningarna är idealiska och bjuder på både gott om utrymme, långgrunt och andra eftersökta förhållanden. Om man går en kurs för att lära sig kiteboarding så får man också ofta lära sig vilka ställen i den närmaste trakten som är bra spotar, och om man redan kan kitesurfa så är det inte svårt att ta reda på vilka ställen som är bra genom att söka på internet eller fråga andra som håller på med sporten.

Stränderna på väg bort?

Att havet påverkar stränder och kuststräckor en hel del är nog knappast en nyhet. Bara det enkla i hur havet slipar ner stenar på stränderna tills de är släta och runda. Och vill man ha ett mer extremt exempel kan man titta på Rubjerg Knude fyr på Jylland i Danmark. Fyren är byggd på och runt sanddyner som över tid ätit upp omkringliggande ekonomibyggnader, och man beräknar att fyren själv kommer störta ner i havet omkring år 2020-2023. Klimatförändringarna gör dessutom att havet påverkas och påverkar mer än någonsin förr. När isen smälter så höjs havsnivån och landmassor som ligger nära havet eller som är under havsnivån riskerar att sjunka och försvinna. Även här i Sverige märker man av skillnaderna. Skånes stränder krymper, sanden sköljs bort och havsnivån stiger. Den stora frågan är vad man kan göra åt problemet. I Nederländerna till exempel så har man skyddsvallar ut mot havet, som hindrar landet från att översvämmas. Men ett sådant projekt vore nog dyrt att genomföra längs hela Skånes kust, och hur påverkar det naturen och fågellivet? Och folk som vill bada och kitesurfa?

Byggprojekt vid stranden

Att bygga en eventuell skyddsvall längs hela Skånes kust är väl knappast något som privatpersoner behöver göra. Men det finns mycket annat man kan vilja och behöva bygga nära kusten eller stranden. Många med båt väljer att bygga en brygga för att lättare kunna förtöja sin båt, och en del bygger dessutom en sjöbod för att förvara flytvästar, fiskeredskap och annat i. Väldigt praktiskt så att man slipper ta med sig allting fram och tillbaka till båten varje gång. Även om man inte har en båt så kan en sjöbod eller liknande liten förvaringsbyggnad såklart vara praktisk. Om man har en bra spot för kitesurfing nära där man bor så vore det ju fint att kunna förvara sin bräda där. På Byggmax så finns allt man behöver för sitt byggprojekt. Vare sig det handlar om en sjöbod, en brygga eller något helt annat. Kanske är det inte omöjligt att de har material för den där skyddsvallen också.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *