En nybörjarguide till kitesurfing

Kitesurfing har snabbt vuxit till en etablerad och populär sport. Om du gillar andra vattensporter som surfing, wakeboarding, vindsurfing och segling bör du prova på denna häftiga sport. Även du som gillar skateboarding och snowboarding kommer förmodligen att tycka om kitesurfing. Denna nybörjarguide med vanliga frågor är till för dig som vill veta mer om kitesurfing.

Vad är kitesurfing?

Kitesurfing är en extremsport som utövas på vattnet med en bräda och en drake. Det är en enmannasport som utförs av en person stående på bräda. Personen håller i en stor drake som driver brädan framåt på vattnet. Utövaren styr draken med linor som är cirka 30 meter. Sporten kräver vind, men är inte beroende av vågor. En duktig kitesurfare kan hoppa både högt och långt, ibland upp till 8-10 meter.

Kitesurfing kallas även för draksurfing och kiteboarding. Kitesurfingen uppfanns av surfare i Frankrike i början av 90-talet, men utvecklades vidare av utövare på Hawaii. I Sverige började sporten etableras i början av 2000-talet.

Vilken utrustning behövs?

Kitesurfing kan vara en ganska dyr sport eftersom den kräver en hel del utrustning. Dels behöver du en drake som är anpassad efter dig och dina behov. Draken är cirka 2-24 kvadratmeter och storleken beror på utövarens erfarenhet och vikt. Därefter behöver du också en bräda som är anpassad efter dina mått och behov. En helt ny kiteutrustning kostar cirka 20 000 kronor och uppåt. Om du är nybörjare kan du med fördel gå en kurs där utrustningen ingår. På så sätt kan du prova på sporten innan du bestämmer dig för att köpa all utrustning.

Dessutom behöver du en våtdräkt och smidiga fritidskläder att ha på dig innan och efter. Den välrenommerade onlinebutiken ITAB Outdoor erbjuder praktiska fritidskläder som passar utmärkt att ha på sig både före och efter surfandet. Kom ihåg att du behöver varma och bekväma kläder innan surfandet när du förbereder draken. Gör inte misstaget att tro att det räcker med vanliga kläder. Smidiga kläder anpassade för sport och utomhusaktiviteter är att föredra. Våtdräkten som används under surfingen bör anpassas efter platsen där du tänker surfa. I svenska vatten är det bra med en tjockare våtdräkt. På vintern kan även våtdräktsskor, mössa och vantar behövas.

Hur kommer jag igång?

Om du är nybörjare och vill prova på kitesurfing bör du gå en kurs eller ta lektioner. Kitesurfing kan vara en farlig sport om du inte vet hur du ska göra. Det bästa är att låta ett proffs lära dig grunderna. Säkerhet är ofta en stor och viktig del av kursinnehållet.

Var kan jag kitesurfa?

I Sverige kan du kitesurfa på många ställen. De bästa anses finnas i södra Sverige bland annat i Skanör och Falsterbo samt på västkusten, Gotland och Öland. Även Torö, Dalarö utanför Stockholm, Hällan är populära platser för kitesurfing.

Är det farligt?

Precis som andra extremsporter kan kitesurfing vara farligt, framför allt om du är dumdristig och inte respekterar havets och vindens krafter. Ibland sker det olyckor vilket kan leda till svåra skador. Om sporten utövas i en lugn och förutsägbar miljö kan den kan betraktas som säker.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *