Börja med kiteboarding

Intresserad av att lära dig kiteboarding, men vet inte riktigt var du ska börja? Att lära sig kiteboarding tar tid och kräver engagemang, och att börja på egen hand är inte att rekommendera. Det första du kan göra är att kontakta andra utövare inom sporten. Hos Svenska Kiteförbundet får du hjälp med förmedling av lämpliga kontakter. Gå gärna en kurs för att lära dig alla nödvändiga grunder och hur du på ett säkert och roligt sätt kan utöva kiteboarding. Det finns många saker att tänka på när du börjar. Om du vänder dig till en certifierad instruktör får du en sorts kvalitetsstämpel på att utbildningen är säker och bra. Både inom Sverige och i andra länder finns det både certifierade och icke certifierade instruktörer. De internationella certifieringarna heter KSA-certifiering och IKO-certifiering.

Action Sport at Mexico near Playa del Carmen and Cancun. Traveling Riviera Maya, Quintana Roo adventure. Mexico, North America.

Tänk på säkerheten när du utövar kiteboarding. Säkerheten handlar dels om att du själv inte ska skadas, dels att andra inte ska riskera att komma till skada. Innan du börjar kiteboarda måste du kontrollera att det är tillåtet på den tilltänkta platsen. Det kan föreligga förbud och då måste du välja en annan plats som är öppen för kiteboarding. Ta hänsyn till andra människor och djur i omgivningen. Ett annat tips som berör säkerheten är att aldrig vara ensam. Du behöver hjälp med att launcha och landa. Som nybörjare behöver du extra mycket hjälp och stöd – se till att ta den hjälpen. Kiten har ett säkerhetssystem som du bör se till att testa så att du vet hur det fungerar. Testa det sedan då och då för att säkerställa att det fungerar som det ska.

När du blivit duktig på kiteboarding kan du göra allt högre och längre hopp, även när det inte finns vågor att ta stöd mot. För att kunna göra olika trick behöver du lära dig att ta höjd. Man försöker oftast ta sig upp lite mot vinden i varje skär. Just det att ta höjd kan vara lite problematiskt för nybörjaren, och det kräver en hel del träning för att få till teknikerna och känslan för sporten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *